tentang islam

Makna Asmaul Husna


ArRahman

‘Al Fatihah’ bermakna pembukaan, sesuai dengan kedudukannya sebagai surah pertama dalam al Quran. Al Fatihah termasuk dalam golongan ayat-ayat Makkiyyah kerana diturunkan di Makkah. Ia mempunyai tujuh ayat dan menjadi surah pertama dalam al Quran yang diturunkan dengan lengkap tujuh ayat sekaligus kepada Rasulullah s.a.w.

Al Fatihah mempunyai nama-nama lain antaranya: 1. Ummul Quran (Induk segala isi al Quran, 2. Ummul Kitab (Induk segala isi al Kitab), 3. As Sab’ul Matsani (Tujuh ayat yang diulang-ulang bacaannya dalam solat)

Surah al Fatihah dimulai dengan kalimah ‘Bismillah’ yang bermaksud dengan nama Allah. Sabda Rasulullah s.a.w. maksudnya: “Setiap sesuatu kebaikan yang dimulai dengan Bismillah akan mendatangkan berkat. Manakala lafaz ‘Allah’ pula adalah nama zat Yang Maha Suci, yang berhak disembah dengan sebenar-benarnya, tidak memerlukan makhluknya tetapi makhluk yang berhajat kepadaNya.

Dalam ayat pertama juga terdapat kalimah ‘Ar Rahman’ yang bermaksud Maha Pemurah, ‘Ar Rahman’ adalah salah satu daripada nama-nama Allah yang memberi pengertian bahawa Allah itu adalah tuhan Yang Amat Pemurah yang melimpahkan kurnia kepada setiap makhlukNya. Manakala kalimah ‘Ar Rahim’ bermaksud Maha Penyayang atau Maha Pengasih, memberi pengertian bahawa Allah sentiasa bersifat rahmat (kasih sayang), yang menyebabkan Allah selalu melimpahkan rahmatNya kepada makhlukNya. Menurut setengah ahli tafsir Ar Rahman dan Ar Rahim adalah dari kalimah yang sama artinya yaitu ‘Rahmah’ yang bermakna kasih sayang atau kasihan. Setengah ahli tafsir menyetakan bahawa ‘Ar Rahman’ maknanya Allah mengasihi seluruh hambanya baik mukmin atau kafir. Lalu dikaruniakan kepada mereka rezeki dan nikmat di dunia ini, sekiranya mereka berusaha. Manakala ‘Ar Rahim’ pula hanya untuk orang-orang mukmin sahaja dimana kasih Allah kepada mereka mengatasi yang lain malah untuk mereka nikmat yang bukan sahaja di dunia malah berpanjangan. Menurut Syeikh Mohammad Abduh Dum, Tafsirnya Ar Rahman bermakna pemberi Rahmat, manakala Ar Rahim bermakna pemilik Rahmat.

           

 Al-Musawwir…..Allah Maha Menjadikan Rupa Bentuk / Pereka

Al-Musawwir bererti yang menciptakan segala bentuk atau rupa makhluknya……dialah yang mencipta rupa bentuk tiap-tiap kejadian dan makhluknya menurut ketetapannya yang bijak secara azali…..dan menurut ilmunya yang tersedia…Allah maha bijaksana dalam meyesuaikan sesuatu rupa dan bentuk pada tempatnya…. Allah mencipta sesuatu daripada tiada kepada ada dengan segala rupa dan bentuknya sekali serta keperluan-keperluan hidupnya juga….

Lihatlah betapa besarnya kuasa Allah…..betapa dia telah mencipta dengan sempurna makhluknya…..rupa, paras dan bentuk yang ada pada kita ini harus kita syukuri….itu ciptaannya…..tapi kita manusia sering lupa….sering mahu yang lebih dari yang diberikan Allah…maka mereka menambah sana sini….plastik surgery dan sebagainya…..walau cantik  kita dipandangan manusia….itu tak berarti apa-apa pada Allah…kerana Allah hanya menilai makhluknya berdasarkan hati……takwa….iman…jadi kalau hati cantik….itulah kekasih Allah….

 

Al-Muhaimin…….Allah Maha Pelindung/Penjaga

Bagi Allah al-muhaimin adalah berarti yang sangat mengamati segala makhluknya dengan pengamatan yang sangat teliti….Allah memelihara makhluknya dengan pemeliharaan yang sempurna…Tanpa pemeliharaan Allah mustahil alam ini akan dapat kekal lama…….. Dialah memeriksa, memelihara, mengamati serta menjaga makhluk ciptaannya. Dialah yang Maha menjaga dan melindungi segala sesuatu…..Alhamdulillah…. rasa amat bersyukur pada adalah diatas perlindungan dan penjagaan Allah disepanjang umur …..dilindunginya kita semua dari bencana , bala, penyakit dan segala masalah dunia….Alhamdulillah…..Siapakah kita tanpa Al-Muhaimin…….

 

 As-Salaam…….Allah Maha Penyelamat

Allah itu selamat dari segala kecacatan dan kekurangan….Allah adalah sumber kesejahteraan, keamanan dan perdamaian…. Allahlah yang memegang teraju dan kunci utama segala keselamatan seluruh Alam atau yang meyelamatkan seluruh Alam….Bukan Amerika…..Allah bebas dan bersih serta selamat dari segala cacat-cela atau kekurangan……Karena Allah yang Maha penyelamat…kenapa kita memohon bantuan selainnya??? kenapa kita minta bantuan manusia setaraf dengan kita…..Kita harus yakin yang dengan kuasanya Allah dapat meyelamatkan kita semua dari segala kejahatan dan kemungkaran….kita bertawakal padanya…tapi kita juga kena berusaha…..insyallah hidup kita akan aman sentosa…..

 

Al-Malik…..Allah yang Maha Memerintah

Bersyukur Atuk kepada Al-Malik….Allah yang menjadi pemilik segala-galanya yang ada di muka bumi ini dan cakerawala-cakerawala ciptaannya. Dia lah pemerintah maha agung di seluruh Alam ini….Maha Suci Allah….Alhamdullilah…..atas nikmat yang diberikannya.para ulama berpendapat Bahwa “mengingat Allah” yang dimaksudkan yang terdapat dalam ayat suci al-quran itu bermaksud melaksanakan sembahyang fardhu…..Seringkali kita semua termasuk kita sendiri (astagharfirullah) memilih mengorbankan sembahyang untuk kesibukan dunia….

Kita lebih suka menunda sembahyang daripada menunda pekerjaan….Kita tahu kesibukan atau pekerjaan merupakan urusan dunia atau urusan harta benda….dan kalau kita cenderung kepada keduniaan atau hartabenda…kita kelah dikuasai nawa nafsu (syaitan) sehingga meremehkan sembahyang….syaitan berjaya lagi

Kita yang nampaknya sembahyang boleh dianggap tidak sembahyang….bahkan sembahyang kita ditolak…..dan kita diancam masuk neraka oleh Allah….Itulah sembahyang yang dilakukan orang-orang yang lalai…..Sembahyang adalah urusan HATI kita dengan ALLAH…..hanya Allah yang tahu  amalan kita ini ikhlas atau tidak…..hanya amalan / sembahyang kita yang sempurna , khusyuk dan ikhlas di terima Allah…..Hanya Allah Yang Maha Mengetahui…

 

Kita mengaku kita seorang Islam (muslim)…..tapi kita tidak memelihara sembahyang kita dengan baik…..kita kena ubah sikap ini kerana sembahyang itu teramat amat penting untuk kita…..Amalan sembahyang adalah yang terdahulu disoal oleh Allah di hari akhirat nanti…. kalau first question pun sudah atau tak terjawab dgn sempurna……NERAKA menunggu Kita….Allahuakbar tak sanggup kita bayangkan……..

 

Advertisements

4 thoughts on “Makna Asmaul Husna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s